Een gaming muis kopen is niet makkelijk en zeker niet met de hoeveelheid muizen die er zijn. Om dit makkelijker te maken hebben wij de top 10 meest gekozen gaming muizen uitgekozen om te bespreken. 

Deze muizen zijn ideaal voor gamers met grote handen, kleine handen, gamers die zijknoppen willen gebruiken en nieuwe gamers die niet veel willen uitgeven. 

In dit artikel ga ik zelf in details bespreken wat deze gaming muizen zo goed maakt en voor wie ze bedoeld zijn. Daarnaast gaan we kijken naar hoe jij je hand kan afmeten om de ideale gaming muis te kiezen die bij jou  past. 

Een Gaming Muis

Wat is nou een gaming muis en waarom heb jij een nodig. Een gaming muis is een muis die ideaal is om spelletjes te spelen. Deze muizen komen met extra knoppen, betere sensors en snelheid zodat je het beste uit jezelf kunt halen tijdens gaming sessies. 

Deze functies zijn belangrijk omdat gamers heel concurrerend zijn. Door deze reden wil je zeker zijn dat je extra knoppen hebt voor je weapons of andere dingen en ook dat de muis snelle reactie heeft en een snelle sensor zodat je accuraat bent in je games. 

Game muis draadloos

Naast je normale bedrade gaming muizen, zijn er ook draadloze gaming muizen die ook vaak worden gekozen. 

Deze muizen zijn een betere keuze voor gamers die niet houden van de irritante kabel van een bedrade muis. 

De draad van een gaming muis kan soms voor zorgen dat je muis zomaar getrokken wordt van een kant en soms wil je dat niet. Het is door deze reden dat veel gamers een draadloze gaming muis nemen. 

Een gaming muis die draadloos is komt ook met zeer sterke sensor zodat ze zo goed presteren als bedrade gaming muizen. Het is wel zo dat deze vaak duurder zijn dan bedrade muizen. 

Gaming muis grepen

Gamers hebben over de tijd dat PC games bestaan een aantal verschillende muis grepen ontwikkeld. Deze grepen maken het mogelijk voor gamers om meer accuraat de muis te kunnen bewegen naar hun eigen smaak. 

Gaming muis grepen - Mouse grip Claw, Fingertip en Palm
Gaming muis grepen – Mouse grip Claw, Fingertip en Palm

Palm Grip

De eerste en een van de meest gebruikte handgrepen voor muis is de Palm greep. Bij deze handgreep zet jij je hand gerust op de muis zodat je alleen met je arm hoeft te bewegen en niet met je pols. 

Deze grip is heel handig voor casual gamers en vaak ook door gamers die nog geen andere grip hebben geleerd. De grip is heel comfortabel en je hoeft daarom alleen je voorarm te bewegen. 

Claw Grip

De klauw greep is precies wat de naam suggereert en dat is een grip die lijkt op een claw. Je vingers en hand zullen een klaw worden zodat je meer precisie krijgt in games. 

Deze grip wordt vaak gebruikt door gamers die veel FPS spelletjes spelen. De Claw grip geeft jou veel precisie en je kan ook makkelijker de muis zowel naar boven als de zijkanten bewegen. 

De claw grip is wel lastiger om te leren en als je de muis naar  beneden moet trekken. Het is daarom een ideale grip voor FPS gamers die altijd op hoofd level willen aimen. 

Tip/Fingertip Grip 

De Tip of wel Fingertip grip is de handgreep waarop alleen je vingertoppen op de muis zitten. 

De Vingertop greep lijkt veel om de claw grip maar is meer relaxed omdat je niet steeds je vingers als een claw moet hebben. 

Deze is heel handig voor de meeste gamers want je kan de gaming muis op elke richting bewegen met je vingertoppen zonder enige probleem. 

60% Rule (Klaw en fingertip grip)

Voor een gaming muis wil je goed kijken naar de afmeting en de 60% rule gebruiken. De 60% rule is dat een muis maximaal 60% van je hand afmeting moet zijn. 

Je hand afmeting doe je heel gemakkelijk. Neem een wit papier en zet je palm er tegen aan. Met een pen/potlood neem de omtrek van je pols en vingers. 

Je wilt alleen de lengte en breedte van je hand nemen en dan de volgende berekening maken.

Muis afmeting kiezen – Gebruik de 60% rule voor claw en fingertip

Neem je breedte en hoogte en doe ze x 0.6. Dus als de lengte van je hand is 18 cm en de breedte is 9 cm dan doe je 18 cm x 0.6 = 10.8 lengte en 9 cm x 0.6 = 5.4 cm breedte en je wilt dan een gaming muis die dichtbij deze afmetingen komt. 

Optical vs Laser sensor

Optical vs Laser sensor bij de beste gaming muis
Optical vs Laser sensor bij de beste gaming muis

Een sensor op een muis is wat zorgt voor precisie als je deze beweegt. Het is de onderdeel dat leest de oppervlakte waar de muis op zit zodat de muis komt beweegt op je computer.

De sensor van een muis werkt door lichten te detecteren. Het is bijna dezelfde technologie die wordt gebruikt bij digitale camera’s. Elke keer dat je de muis beweegt, track de sensor de oppervlakte en weergeeft deze beweging op je monitor.

Er zijn twee type sensoren bij gaming muizen en deze zijn optical en laser sensor. Beide sensoren zijn heel goed voor gamers maar de optical sensor is beter als je meer accuraat wilt zijn.

Natuurlijk is precisie altijd belangrijk voor gamers. Het is ook daarom dat de meeste gaming muizen in 2022 een optische sensor beschikt. Laser sensor is alleen goed voor normale oppervlaktes en niet voor muismatten.

Voor FPS games, MMO’s en elke andere game dan ook is precisie altijd belangrijk. Het is ook zo dat in deze top 10 beste gaming muizen je alleen optische sensoren zal tegenkomen.

Beste Gaming Muis – Top 10 Keuzes

Nu gaan we de top 10 beste gaming muizen bespreken. Deze gaming muizen zijn bedraad maar sommige zijn ook draadloos voor als je dat fijner vind. We hebben grote muizen maar ook kleine muizen en veel variatie voor verschillende gamers. 

1. Razer Basilisk V3

Razer Basilisk V3 - Beste gaming muis van Razer
Razer Basilisk V3 – Beste gaming muis van Razer

De eerste en zeker een van de beste gaming muizen is de Razer Basilisk V3. Deze gaming muis beschikt over alle benodigdheden voor gamen en komt ook met prima zijkant knoppen die handig zijn voor extra flexibiliteit in je games. 

De muis is bekabeld en heeft een optische sensor waardoor het heel accuraat is voor gamers. De gewicht van de muis is 101 g en het is een handige muis voor FPS games waarop je snel met de muis moet kunnen bewegen. 

De afmeting van de Razer Basilisk v3 is 13x6x4.25 cm lxbxh. Dit is een prima muis dat niet te groot is maar ook niet te klein waardoor het handig is voor de meeste gamers. 

De muis heeft een dpi van 26000 en deze kan je ook zelf instellen. De muis  komt ook met RGB verlichting en deze kan je als goed is ook aanpassen met de Razer Synapse software. 

De muis is bekabeld en de afstand van de kabel is 1.8 meter waardoor je kabel goed kunt verstoppen achter je bureau. 

2. Logitech G502 Lightspeed

Beste draadloze gaming muis van Logitech De G502 Lightspeed - Upgrade van de G502 Hero - Draadloos en comfortabel
Logitech G502 Lightspeed – Upgrade van de G502 Hero – Draadloos en comfortabel

De tweede gaming muis op de top 10 lijst is de Logitech G502 Lightspeed. Deze muis is draadloos maar heeft een Hero 16K sensor van Logitech die heel goed is voor gamers. 

Dit is een van de meest gekozen gaming muis door gamers die graag een draadloze muis willen. De muis is wel wat groter en is heel goed voor gamers met gemiddeld of grote hand omdat de lengte is 13.2 cm. 

Verder heeft de muis een DPI van 16000 en deze kan je natuurlijk zelf aanpassen. Naast de DPI heeft de muis ook verlichting en deze kun je ook aanpassen met de Logitech software. 

Wat heel handig is aan deze gaming muis zijn de extra programmeerbare knoppen. Je krijgt 3 bij je duim, 2 bij je wijsvinger en de scrollwiel beschikt ook over 2. Heel goed uitgespreid door je muis heen waardoor je de muis kan gebruiken voor elke game die je maar wilt spelen. 

Naast de programmeerbare knoppen kan je ook de gewicht van de muis aanpassen. Dankzij de gewichtscontrole kun je gewichtjes ervan af halen en ook weer erop zetten. 

De muis heeft verder ook profiel geheugen voor je custom profiles. Verder is de afmeting van de muis 13.2×7.5×4 cm lxbxh waardoor het een wat grote muis is. 

De muis komt met 2 batterijen waardoor je een kan gebruiken om te gamen terwijl de andere zit op te laden. Heel goede gaming muis voor gamers die een draadloze gaming muis willen. 

3. Razer DeathAdder V2

Razer DeathAdder V2 - Ideale FPS gaming muis van Razer - Zijknoppen en stevige behuizing
Razer DeathAdder V2 – Ideale FPS gaming muis van Razer – Zijknoppen en stevige behuizing

Een andere uitstekende gaming muis van Razer is de Razer DeathAdder V2. Deze muis is meer bedoeld voor FPS gamers dankzij de zeer goede optische sensor en omdat het niet veel extra knoppen heeft. 

Natuurlijk kun je de muis gebruiken in andere games maar vaak heb je bij MOBA en MMO’s meer knoppen nodig. Je kan ook natuurlijk je toetsenbord gebruiken :). 

De muis heeft ook optische switches en dit zijn zeer stevige switches die tot wel 70 miljoen klikken meegaan. Het is daarom een heel duurzame muis en zeker als het van Razer is weet je dat je kwaliteit krijgt. 

De muis heeft een maximale DPI instelling van 20000. Niet dat je ooit zal willen gebruiken maar het is wel daarvoor als nodig. De DPI kun je ook natuurlijk zelf aanpassen voor eigen 

De afmeting van de muis is heel belangrijk en zeker als je wilt weten welke grip je ermee kan gebruiken. De afmeting is 12.7×7.27×4.27 cm LxBxH en het is een prima muis voor gemiddeld handgrootte. 

De muis is bekabeld en heeft een kabel afstand van 2.1 meter. Dit is voldoende voor cablemanagement en de gewicht van de muis is maar 111 g waardoor het ook niet te zwaar is voor je. 

Al met al het is een simpele en zeer sterke muis met een van de beste optische sensoren die er zijn. De accuracy van deze muis is zeer goed en veel professionele gamers gebruiken het ook voor FPS games.

4. Glorious Model D

Glorious Model D - Lightgewicht gaming muis met unieke design
Glorious Model D – Lightgewicht gaming muis met unieke design

Als nummer 4 in de beste gaming muizen lijst hebben we de Glorious Model D. Dit is een wat kleinere compactere muis die handig is voor FPS gamers. De muis komt met niet veel zijknoppen en je krijgt maar 2 ervan. 

De design van de muis is wel bijzonder en dat komt door de behuizing. De behuizing van de muis is dun en heeft een aantal open blokjes voor betere grip en voor lagere gewicht. 

De muis weegt maar 68 g en het is daarom ideaal voor gamers die snel willen reageren in games. Denk aan games zoals Fortnite waar je snel moet bouwen of CSGO waar je snel moet flip shote. 

De muis heeft verder ook een wat kleinere afmeting van 12.8×6.7×4.2 cm LxBxH vergeleken met de vorige muizen.  Verder is de maximale dpi van de muis 12000 en dit is meer dan voldoende voor gamers. 

De sensor van de muis is natuurlijk ook een optische sensor. Zoals al eerder uitgelegd zijn deze de beste sensor voor gamers. Deze geeft jou de beste precisie in games zodat je meer accuracy hebt. 

5. Razer Naga Trinity 

Beste gaming muis voor multiple purpose - Verschillende zijplaten voor verschillende games
Beste gaming muis voor multiple purpose – Verschillende zijplaten voor verschillende games

Als jij een multi purpose gaming muis wilt dan is de Razer Naga Trinity de keuze. Deze muis komt met verschillende zijplaten waardoor je op elke moment deze kan veranderen voor verschillende games. 

De zijplaten van de Razer Naga Trinity zijn 3 verschillende platen. De eerste plaat komt met 2 knoppen, de tweede plaat heeft 7 knoppen en de 3rde plaat heeft 12 knoppen die goed is voor MMO games en MOBA. 

De DPI van deze muis is 16000 DPI en de sensor van de muis is ook een optische sensor. De sensor is heel goed en zeker voor de meeste PC games waarbij je precisie moet hebben om te kunnen winnen. 

De afmeting van de muis is eigenlijk best wel klein en dat is 11.89×7.43×4.29 LxBxH. Het is een prima gaming muis en de gewicht ervan is 120 g. Een uitstekende muis voor een multi purpose gamer. 

6. Logitech G Pro X Superlight

Beste Logitech gaming muis voor prestaties, snelheid en lichtgewicht - Logitech G Pro X Superlight
Beste Logitech gaming muis voor prestaties, snelheid en lichtgewicht – Logitech G Pro X Superlight

Een andere zeer goede gaming muis van Logitech is de Logitech G Pro X superlight. Deze muis is draadloos een ook heel eenvoudig waardoor het ideaal is voor gamers die niet iets extreems nodig hebben. 

De muis is bedoeld voor prestaties en snelheid. Het is een van de lichtste en snelste draadloze gaming muizen die ooit is ontwikkeld door Logitech. 

De muis heeft een afmeting van 12.5×6.35x4cm LxBxH en het is een prima gemiddeld formaat. Het is een ideale afmeting voor de meeste gamers die niet een te grote hand hebben.

De draadloze bereik van deze muis is ook buiten gewoon. De draadloze bereik van de muis is 10000 meter en is zeker ontzettend veel en je zal het zeker niet gebruiken xD. 

De muis komt met 1 batterij die kan tot wel 70 uur lang gebruikt worden tijdens het gamen. Natuurlijk kan je ook opladen terwijl je zit te gamen wat ook heel belangrijk is. 

Wat verder nog heel belangrijk is de gewicht van deze muis. De gewicht van deze muis is maar 63 g waardoor het een van de lichtste muizen is die er op de markt is die ook draadloos is. 

De DPI van deze logitech gaming muis is 25000 DPI. Natuurlijk weet je wel dat je vaak niet de maximale DPI gaat gebruiken en wat belangrijk is, is dat je deze kunt aanpassen met de Logitech Software. 

De muis komt zonder verlichting maar als je een echte gamer competitieve gamer bent dan is dat niet belangrijk. Wat deze muis niet heeft compenseert hij met prestaties, snelheid en licht gewicht. 

7. Logitech G305 Hero LightSpeed

Kleine gaming muis van Logitech - Logitech G305 Hero Lightspeed - Lichtgewicht en Klein
Kleine gaming muis van Logitech – Logitech G305 Hero Lightspeed – Lichtgewicht en Klein

Een alternatieve gaming muis voor als je een kleine draadloze gaming muis wilt is de Logitech G305 Hero Lightspeed een goede keus. 

De muis is ook laag in gewicht en beschikt over een kleine formaat die ideaal is voor gamers met kleine handen. De afmeting van den muis is 11.66 x 6.22 x 3.82 cm lxbxh een klein muis dus en verder heeft het een gewicht van 99 g.

Deze muis is wel alleen te gebruiken met een AA batterij maar deze duurt best wel lang. De AA batterij in deze muis gaat tot wel 250 uur mee waardoor het niet te irritant wordt om steeds AA batterijen te gaan vervangen. 

Wat heel goed is bij deze muis is om een AA batterij oplader te hebben. Als je steeds een aantal batterijen kan laten laden voor wanneer je ze nodig hebt zal je geen  probleem hebben met deze draadloze gaming muis. 

8. SteelSeries Prime Wireless

SteelSeries Prime Wireless - Draadloze muis met 80 g gewicht - Compact en Simpel
SteelSeries Prime Wireless – Draadloze muis met 80 g gewicht – Compact en Simpel

Een andere kleine draadloze gaming muis van deze top 10 gaming muizen lijst is de SteelSeries Prime Wireless. 

SteelSeries is een van de beste merken voor gaming muizen. Zelf beschik ik over de SteelSeries Sensei 310 en deze muis is heel goed. Daarnaast is de software heel simpel en zorgt niet voor random crashes op mijn computer zoals vele andere. 

De sensor van de muis is een optische sensor en deze is altijd belangrijk voor snelheid en accuratie. Verder is de muis maar 80 g en weegt niet veel zodat je makkelijk de muis kunt bewegen. 

De afmeting van de muis is ook klein zoals de vorige en dat is een afmeting van 12.5×5.9×4.2 cm (LxBxH). Een simpele kleine muis die ideaal is voor FPS games en games waar je snel moet kunnen reageren.

De batterij van de muis is ook heel goed en kan tot wel 100 uren draaien op gameplay. Als je snel wilt opladen voor snelle game sessies dan kun je ook binnen 15 minuten opladen voor 40 uur gameplay. 

De muis is zeer geschikt voor Windows, Mac, Xbox, Linux en dankzij de SteelSeries Engine kun je de muis programmeren zoals je dat maar wilt. 

9. SteelSeries Sensei 310

De SteelSeries Sensei 310 - Een van de Beste gaming muizen van SteelSeries. Compact, Lichtgewicht
De SteelSeries Sensei 310 – Een van de Beste gaming muizen van SteelSeries. Compact, Lichtgewicht

Voor SteelSeries fans die een kleine muis willen is de SteelSeries Sensei 310 een prima keuze. 

De SteelSeries Sensei 310 is een ideale gaming muis voor rechts en linkshandige gamers. De muis beschikt over een symmetrisch design en ook over zijknoppen aan beide kanten. 

De muis komt ook met een optische sensor die heel handig is voor precisie en accuratie. Deze sensor is altijd de beste voor PC gamers omdat je ook een gaming muismat gaat gebruiken. 

De design van de muis is heel compact en rond waardoor het makkelijk om je palm kan rusten. Dankzij de design kun je ook palm en claw grip technieken gebruiken. 

Wat deze gaming muis zo speciaal maakt is dat het zowel voor rechtshandig als linkshandig gebruikt kan worden. 

De muis komt met zijknoppen aan beide kanten waardoor gamers die links of rechtshandig zijn het kunnen gebruiken. 

De afmeting van de muis is ook niet te groot, het is ideaal voor de meeste gamers. De afmeting is 12.6 x 6.3 x 2.1 cm (LxBxH). 

De gewicht van de muis is ook zeer belangrijk en dat is 92 gram. Dit is een prima gewicht en zeker wat lager dan de meeste muizen. Het is daarom ideaal voor snelle bewegingen en zodat je niet teveel kracht hoeft te zetten. 

10. Razer Orochi V2 Draadloze Gaming Muis

Beste Kleine Gaming Muis - De Razer Orochi V2 11 cm lang
Beste Kleine Gaming Muis – De Razer Orochi V2 11 cm lang

Voor gamers met heel kleine handen is de Razer Orochi V2 de beste keuze. Deze muis heeft een afmeting van 10.8x6x3.8 cm (LxBxH) waardoor het ideaal is voor gamers met kleine handen. 

Dit is een draadloze gaming muis met een uitstekende sensor van Razer. Het is natuurlijk een optische sensor met een 18000 DPI voor uitstekende precisie. 

De muis werkt op AA of AAA batterij dankzij de hybride batterijvak. Het is wel een van de meest langdurige batterijduur op een muis die het heeft. 

De muis kan tot wel 1000 uur op batterij blijven voordat je de batterij moet vervangen. Het is een ideale muis voor kleine handen en het weegt minder dan 60 gram. 

Deze draadloze razer gaming muis komt met 2 zijknoppen voor meer flexibiliteit en heeft een symmetrische design. De muis kan alleen gebruikt worden op Windows computers. 

Pc Muis kopen – Koopgids

Een gaming muis kiezen is lastig als je niet weet wat je nodig gaat hebben. Het is daarom belangrijk om te weten wat je gaat spelen en wat je nodig gaat hebben voor je games. 

Hieronder zal ik daarom de belangrijkste tips geven die je nodig hebt als je een gaming muis gaat kopen. Lees verder en haal de ideale muis voor jou handen en doelen. 

Zijknoppen op muis en waarom?

Zijknoppen gaming muis - Waarom zijn ze nodig
Zijknoppen gaming muis – Waarom zijn ze nodig

Zo als eerst gaan we het hebben over zijknoppen en waarom jij ze nodig hebt. Als een gamer zijn er veel dingen dat je in een game moet doen. Je moet snel kunnen praten, bewegen,hurken, weapons selecteren en soms ook skills doen. 

Met een gaming muis die beschikt over zijknoppen, kun jij belangrijke dingen hieraan binden zodat je deze ook snel kunt gebruiken tijdens je gamesessies. Een gaming muis is daarom niet echt een gaming muis zonder zijknoppen voor extra hulp bij je gameplay.  

Wat is DPI bij een muis

DPI is een woord dat zoveel wordt gebruikt bij gaming muizen en dat is zeker met een reden. DPI staat voor Dots Per Inch of Pixels Per Inch en dit geeft aan hoe ver je muis gaat bewegen per inch. 

Veel bedrijven gaan je proberen over te halen door super hoge DPI te vermelden bij hun muizen. Dit is niet zo belangrijk omdat gamers niet meer dan 2000 DPI gebruiken bij het gamen. 

DPI is hoe snel je muis beweegt als je deze gebruikt en de meeste gamers gebruiken niet meer dan 2000 DPI voor optimale aim. 

Hoe hoger je gaat in DPI hoe moeilijker het wordt om precisie te hebben in je games. Het is daarom niet verstandig om een gaming muis te kiezen omdat het hoge DPI beschikt. Kijk meer naar de Sensor en de formaat. 

Sensor en beste voor PC gamers

Er zijn twee sensoren die vaak worden aangeboden bij gaming muizen. Deze sensoren zijn optische sensor en laser sensor. Voor PC gamers is het altijd belangrijk om snelheid en precisie te hebben boven alles en daarom is een Optische sensor altijd een betere keuze. 

Optische sensor 

Optische sensor is de meest gebruikte sensor in gaming muizen door de precisie die ze beschikken en hoe snel ze zijn. Deze sensor is heel ideaal om gebruikt te worden met een gaming muismat omdat het niet handig is voor normale oppervlakte. 

Laser sensor

De volgende sensor die geschikt is in sommige gaming muizen is een laser sensor. Een laser sensor is meer bedoeld voor normale oppervlakte en het is ook minder accuraat. Deze muizen worden vaak gekozen door mensen die op werk gamen of die niet een muismat gebruiken. 

Formaat van een muis – Hand meten

Hand meten voor gaming muis - Formaat van een muis aan de hand van je hand afmeting
Hand meten voor gaming muis – Formaat van een muis aan de hand van je hand afmeting

De formaat van een muis hangt af van de formaat van je hand. Aan de hand van je hand afmeting weet je of je een kleine, gemiddeld of grote muis moet gaan gebruiken. Hieronder zie je een tabel die je precies laat zien welke hand formaten er zijn en bij welke jij hoort. 

MaatHand lengteHand breedte
S (Klein)Onder 17 cm7.5 tot 8.5 cm
M (Gemiddeld)17 cm tot 20 cm8.5 tot 10 cm
L (Groot)Meer dan 20 cm10 tot 11 cm

Aan de hand van je hand afmeting kies je dus een muis die ook bij deze maat hoort. Je kan natuurlijk ook gaan met de berekening die ik had besproken. Beide van je afmeting x 0.6 en deze afmeting dan gebruiken om je muis te kopen. 

Stel dat je hand lengte is 18 cm en je hand breedte is 8.5 cm dan wil je beide x 0.6 doen en dan deze afmeting zoeken bij een muis. Dit is een geweldige manier om de 60% rule te gebruiken. 

Categorized in: