De beste computer voor fotobewerking moet beschikken over de juiste componenten zodat jij je werk kan verrichten. Deze computers moeten snel zijn en sterk genoeg om niet tijdens je belangrijke projecten te crashen. 

Voor de meeste fotobewerkingsprogramma’s heb je een  intel core i5 of AMD Ryzen 5 processor nodig met 8GB ram. Maar is dit alles wat je nodig hebt voor fotobewerking of is er meer. 

Top 5 beste computers voor fotobewerking:

  1. AMD Power Gaming PC – AMD Ryzen 7
  2. HP Pavilion TP01
  3. Lenovo IdeaCentre 11th gen Intel core i5
  4. HP Pavilion TG01 Intel core i7 RTX 3060 
  5. Intel Power Gaming PC Intel core i7

Deze computers beschikken over de componenten die je nodig zal hebben tijdens je werk. Voor fotobewerking zijn ze sterk genoeg en zeker als je alleen op Full HD foto’s gaat bewerken. 

Wil je liever op Quad HD of 4K foto’s bewerken dan wil je juist een computer met een intel core i7 of een AMD ryzen 7 processor of hoger. 

Top 5 beste computers voor fotobewerking

De volgende computers zijn de beste in prijs en kwaliteit. Het kan voorkomen dat deze laptops worden geadverteerd als gaming computers maar dit komt omdat gaming computers sterk genoeg zijn voor deze taken. 

1. AMD Power Gaming PC – AMD Ryzen 7

Computer voor fotobewerking - AMD Ryzen 7 Windows 11 Pro
Computer voor fotobewerking – AMD Ryzen 7 Windows 11 Pro

Een van de meest belangrijke punten als je gaat foto’s bewerken is dat je een sterke processor nodig hebt. 

Deze AMD computer beschikt over de AMD Ryzen 7 en dit is een zeer sterke processor voor programma’s zoals Photoshop en Lightroom. 

De processor beschikt over 8 cores die draaien op een snelheid van 4.6Ghz. Deze processor is daarom ideaal voor fotobewerking. 

Naast de processor komt deze computer met 16GB ram en dit is ideaal voor multitasken. Het is een geweldige computer en zeker als je veel wilt gaan multitasken. 

De opslag van de computer is 500 GB en deze is type SSD. Een SSD is zeker belangrijk en wordt niet altijd meegeleverd. Dankzij de SSD start een computer binnen enkele seconden en werken programma’s ook sneller. 

SpecificatiesAMD Power Gaming PC Ryzen 7
ProcessorAMD Ryzen 7 4.6 GHz snelheid
Ram16GB ram
VideokaartAMD Radeon RX Vega 8 
Opslag500 GB SSD
BesturingssysteemWindows 11 Pro

2. HP Pavilion TP01 

De HP Pavilion TP01 - Ideale computer voor thuiswerker en fotobewerking
De HP Pavilion TP01 – Ideale computer voor thuiswerker en fotobewerking

Een andere uitstekende computer voor fotobewerking met een intel core processor is de HP Pavilion TP01. Deze is een betere computer dan de vorige omdat de intel core processor sneller zijn dan de AMD processor. 

De snelheid van deze processor is 4.9Ghz terwijl de AMD processor 4.6Ghz was. De cores op deze processor is ook nog steeds 8 en deze werken allemaal op die snelheid. 

Verder dan dat is de ram geheugen 16GB DDR4 en deze is de snelste type ram die er is. Heel betrouwbaar en zal je zeker helpen als je veel gaat multitasken met je computer. 

De opslag van de laptop is 1512GB en dit is een combinatie van HDD met SSD. De SSD van de computer heeft 512GB terwijl de HDD 1TB beschikt. Heel handig om je belangrijke bestanden op de SSD te hebben en je grote projecten op je HDD. 

SpecificatiesHP Pavilion TP01
ProcessorIntel core i7 – 8 cores met 4.9Ghz
Ram16GB ram
VideokaartIntel UHD Graphics 750 
Opslag1512GB SSD
BesturingssysteemWindows 11 Home

3. Lenovo IdeaCentre 11th Gen Intel Core i5

De Lenovo IdeaCentre - Goedkopere computer voor fotobewerking
De Lenovo IdeaCentre – Goedkopere computer voor fotobewerking

Een wat goedkopere computer voor fotobewerking is de Lenovo IdeaCentre 11th Gen Intel Core i5. Deze computer beschikt over een i5 processor die nog steeds wel sterk is om foto’s te bewerken. 

Het is heel belangrijk om te weten dat je met een i5 processor niet op 4K foto’s zal kunnen bewerken maar wel op Full HD of Quad HD. 

Deze processor heeft een snelheid van 4.4Ghz en dit is ideaal voor programma’s zoals Photoshop. 

De processor samen met de werkgeheugen van 16GB maken het mogelijk om te multitasken terwijl je bezig bent. Het is een ideale laptop voor thuiswerken of op kantoor. 

De opslag van de computer is best wel goed en dat is 512GB. Met deze hoeveelheid opslag kun je voldoende foto’s opslaan en projecten. Daarnaast kun jij ook je programma’s opslaan en omdat het een SSD is werken deze sneller. 

SpecificatiesLenovo IdeaCentre 11th Gen Intel Core i5
ProcessorIntel core i5 4.4Ghz
Ram16GB Ram
VideokaartIntel UHD Graphics 730 
Opslag512GB SSD
BesturingssysteemWindows 10 Home

4. HP Pavilion TG01 Intel Core i7 RTX 3060 

Computer voor fotobewerking en gamen op Full HD - HP Pavilion TG01
Computer voor fotobewerking en gamen op Full HD – HP Pavilion TG01

Als jij graag een computer wilt voor fotobewerking in 4K dan is de HP Pavilion TG01 een ideale keuze. 

Deze computer beschikt over een intel core i7 processor met een GeForce RTX 3060 waardoor je zowel foto’s als video’s kunt gaan bewerken. 

De computer is sterk en is ideaal voor fotobewerking op Quad HD en 4K. De computer is verder ook te gebruiken om te gamen maar dit kun jij alleen doen op Full HD resolutie. 

Met 16GB ram kun je verder lekker multitasken en ook je werk doen. Dit is lekker handig voor als je naast je fotobewerkingsprogramma ook onderzoek wilt gaan doen. 

De opslag van de computer is 1512GB en deze is ook een combinatie van HDD met SSD. De SSD zelf is 512GB en hier wil jij je programma’s en windows. Voor de HDD kun jij deze gebruiken voor projecten en programma’s die je minder gaat gebruiken. 

SpecificatiesHP Pavilion TG01
ProcessorIntel core i7 – 8 cores 4.9Ghz
Ram16GB ram
VideokaartRTX 3060 12GB vram
Opslag1512GB SSD + HDD
BesturingssysteemWindows 11 home

5. Intel Power Gaming Pc Intel Core i7

De Intel Power Gaming Pc Intel Core i7 - Beste computer voor fotobewerking in prijs en kwaliteit
De Intel Power Gaming Pc Intel Core i7 – Beste computer voor fotobewerking in prijs en kwaliteit

De laatste computer voor fotobewerking is een van de beste in prijs en kwaliteit. Deze computer beschikt over een uitstekende processor en werkgeheugen en de prijs en heel gunstig. 

De Intel Power Gaming PC Intel Core i7 is de ideale computer voor fotobewerking. De computer is ideaal gemaakt om een sterke processor en werkgeheugen te hebben zodat je deze kunt gebruiken voor werk. 

De processor van de computer is de intel core i7 met een snelheid van 4.8Ghz. Verder dan dat is de werkgeheugen 16GB DDR4 en deze is de snelste type ram op dit moment. 

Met deze twee componenten kun jij al foto’s bewerken op Full HD en Quad HD resolutie zonder enige probleem. 

De opslag van de computer is wel wat minder maar is te begrijpen voor zo een budget computer voor fotobewerking. Bij deze computer krijg jij een SSD van 500 GB en dit is voldoende als jij alleen foto’s zal bewerken. 

Als je grote bestanden erop gaat slaan dan zal je wel een externe SSD moeten gebruiken voor meer opslag. 

SpecificatiesIntel Power Gaming PC Intel Core i7
ProcessorIntel core i7 4.8Ghz
Ram16GB ram
VideokaartIntel UHD Graphics 630
Opslag500 GB SSD
BesturingssysteemWindows 11 Pro

Een computer voor Photoshop of Lightroom – Benodigdheden 

Zo wat zijn namelijk de benodigdheden om Photoshop te kunnen draaien op een computer. 

Volgens Adobe heb jij een Intel of AMD processor nodig met 64 bits ondersteuning en minimaal 2Ghz snelheid. 

Daarnaast is de ram minimale benodigd 8GB om de programma te kunnen gebruiken. 

Verder voor een videokaart wil je een die DirectX 12 ondersteund en die 1.5Ghz vram beschikt. 

Zelf vind ik dat deze minimale benodigdheden te laag zijn en ze zijn niet eens goed voor Full HD resolutie. Adobe zelf geeft aan dat deze zijn juist bedoeld voor HD. 

Voor Full HD raad ik je liever aan om een AMD of Intel processor te nemen de minimaal 5 is. Denk aan de Intel core i5 of Ryzen 5 met tenminste een snelheid van 3.5Ghz. 

Verder is 16GB ram beter zodat de Photoshop programma niet gaat vastlopen. Dit is een van de grootste irritante dingen die gebeuren wanneer iemand niet voldoende werkgeheugen heeft. 

HDFull HDQuad HD4K
Intel/AMD 2Ghz of hogerIntel/AMD Quad core 3.5Ghz of hogerIntel/AMD Hexa core 4Ghz of hogerIntel/AMD Octa  4.6Ghz of hoger
8GB ram16GB ram16GB 32GB 
1.5 GB GPU4GB GPU4GB GPU 6GB vram

Conclusie

Een computer voor fotobewerking is uitstekend als je ook het geld hebt voor een monitor voor fotobewerking. Denk eraan dat je veel extra dingen nodig zal hebben voor je desktop.

Een computer is natuurlijk niet makkelijk te vervoeren en is een betere keuze voor bedrijven. Als je thuis of op kantoor een grote machine wilt hebben waarop je beter kunt bewerken dan is een desktop voor fotobewerking zeker handig.

Ben je vaker onderweg dan is een laptop voor fotobewerking een betere keus. Deze zijn wel duurder maar hebben we de beeldscherm, muis en toetsenbord die je niet apart hoeft te kopen.

Categorized in: