Hoe kies ik een monitor

De eerste wat mensen zich afvragen als ze een monitor willen kopen is “Hoe kies ik een monitor“. Dit komt vaak omdat ze niet weten welke monitoren ze precies nodig hebben.

Een monitor kiezen is niet zo gemakkelijk. Je moet precies tevoren weten voor wat je deze wilt gaan gebruiken.

Er zijn ontzettend veel monitoren waaruit je kunt kiezen. Denk aan grote monitoren, monitoren voor gamen, foto’s bewerken of video bewerken. Er zijn dingen zoals responstijd, Hz, Paneeltype en resolutie.

Verschil tussen IPS, TN, VA

Voor dat ik je precies vertel welke monitoren de beste zijn voor gamen, foto of video bewerken. Zal ik je eerst vertellen wat voor type panelen er zijn en naar welke je precies moet kijken bij het zoeken van een monitor.

IPS

Om het zo makkelijk uit te leggen. Een IPS (In-Plane-Switching) monitor is een monitor die ontzettend goed de kleuren kan weergeven. De IPS beeldschermen komen veel voor op laptops omdat deze veel worden gebruikt door grafisch ontwerper en om films te kijken. De IPS panelen kan je ook goed zien vanuit elke hoek van de scherm.

Als je je afvraag “hoe kies ik een monitor voor fotobewerking, videobewerking of film kijken met goede kleuren” Dan is een IPS paneel de perfecte keus.

TN

De TN (Twisted Nematic) is de meest voorkomende en ook oudste paneel. Deze wordt veel door gamers gebruikt door dat het super snel is maar niet de beste kleuren hebben. De snelheid in games gaan super sneller dan een IPS paneel. De responstijd is sneller en ook de Hz.

VA

De VA panelen zijn een combinatie van de bovenste twee. Deze panelen worden ook door vele gamers gekozen die graag de snelheid en kleur willen hebben bij hun games.

Hoe kies ik een monitor IPS vs TN vs VA

Scherm voor foto en videobewerking

Als je opzoekt ben naar een monitor voor foto of videobewerking dan is een IPS monitor je beste keus. Zoals hierboven al verteld zijn de IPS monitoren ontzettend goed voor dit dankzij de kleuren.

Hier hebben we een aantal IPS monitoren die ontzettend goed zijn voor foto en videobewerking omdat ze goede kleuren hebben.

Beste gaming monitoren

Vraag je jezelf af en toe “hoe kies ik een monitor voor gamen?” De beste monitoren voor gamen zijn de TN monitoren. Deze monitoren hebben de beste snelheid en responstijd.

Vaak heb je ook hier te maken met G sync en Freesync. G sync is een uitstekende keus voor Nvidia GTX videokaart gebruikers die geen bottleneck willen hebben tijdens het gamen.

Als je niet weet wat bottleneck is, Bottleneck is wanneer er FPS drop en weer normaal wordt, denk bijvoorbeeld als je van 120 fps naar 20 gaat en weer terug. G sync probeer zo goed mogelijk om je Monitor en videokaart goed te kalibreren zodat je fps niet zomaar droppen.

De Freesync is het zelfde als de G sync maar is bedoelt voor AMD videokaart gebruikers.

Combinatie tussen IPS en TN

De VA is een combinatie tussen deze twee. Vaak deze deze monitoren snelheid maar ook heel goede kleuren hebben waardoor je alles kunt zien.

Als je een ultiem gamer bent en je wilt echt snelheid en hoge Hz. Waardoor je games sneller zullen zijn en je aim beter zal worden dan is een TN paneel je beste keus.

Maar als je een gamer bent die veel MMORPG games  speelt en snelheid is niet wat je wilt dan kan je zeker een VA beeldscherm nemen.

Voor foto en videobewerking waarbij je kleuren goed moet kunnen zien om het beste te kunnen maken moet je een IPS monitor kiezen.

Als je graag een monitor wilt bekijken en de prijzen van de meest bekendste webwinkels dan zullen we je hieronder een link geven waarmee je meteen de IPS, TN en VA monitoren kunt gaan bekijken.

Hoe zit het met laptop beeldschermen

Laptops in het algemeen hebben ook deze panelen. Het is wel zo dat meer laptops IPS paneel hebben dan de andere omdat deze perfect is voor kleurweergave. Als je juist een laptop wilt checken voor je werk of designen dan wil je altijd een IPS paneel in je laptop  nemen of een OLED.

 

Categorized in: